Woensdag, 24 april, ging de deurbel. Ik deed open en er stond een jongedame van een bekende organisatie in de deuropening. Het enthousiasme waarmee zij het goede doel onder mijn aandacht bracht sprak mij erg aan. Ik besloot het goede doel te ondersteunen en wilde op dat moment mijn waardering voor haar enthousiasme kenbaar maken en aldus besloot ik haar een biljet Van Onbepaalde Waarde te geven. Ik legde haar uit dat ik als beeldend kunstenaar een project Van Onbepaalde Waarde heb bedacht om mensen bewust te maken van waarde en wat waarde met mensen doet. Ik kon merken dat ik haar hier mee overviel, maar ze begreep de betekenis van het biljet. Ik legde met nadruk uit dat zij het biljet niet mag houden maar het moet gaan gebruiken om haar waardering kenbaar te maken voor wat mensen voor haar of voor anderen of voor ons bestaan betekenen. Bij het afscheid nemen vermeldde ik dat ik erg graag van haar wilde weten wat ze met het biljet gedaan heeft en gaf haar mijn e-mailadres.

vrijdag 26 april kreeg ik het volgende bericht in de mail.
De volledige naam van het meisje heb ik om privacy redenen achterwege gelaten.

Hallo Arjan,

Ik ben het meisje dat woensdag langs u deur kwam.

Ik was van plan het biljet niet meteen door te geven, maar te wachten tot een speciaal moment. Dat speciale moment kwam al eerder dan gedacht. Mijn oma lag op het moment dat ik u sprak in het ziekenhuis, in een coma. Zij is gister wakker geworden. Helaas gaat het op het moment niet heel goed met haar, hierdoor denkt zij aan euthanasie. Wij willen natuurlijk graag dat ze er nog even voor knokt en proberen haar te overtuigen. Omdat ze zo veel voor me betekent heb ik haar het biljet van onbepaalde waarde gegeven. Omdat zij enorm waardevol voor mij is. Op die manier hoop ik dat ze snapt hoe belangrijk ze voor mij is. Ze vond het erg mooi. Zowel de betekenis als de vormgeving.

Je kunt het ook zien als; Ik ruilde het biljet in om haar in leven te houden.

Groeten,

Margo

Wat een ontroerend en tegelijk ook hartverscheurend moment heeft ze gekozen om iets te doen met het biljet VOW. Prachtig dat de betekenis van een biljet VOW zo een belangrijke rol mag spelen in haar leven en dat van haar oma.

Het vervolg …..

18 mei ontving ik een mail van de oma van Margo met de volgende tekst:

Hallo Arjan,

Dank zij jou en mijn kleindochter Margo ben ik weer het ziekenhuis uit. Een onwaarschijnlijk cadeau!!! Onbetaalbaar.

mijn reactie

Dit maakt zoveel indruk op mij. Het ontroerde mij al zeer om het bericht van Margot te lezen, wat ze met het biljet Van Onbepaalde Waarde had gedaan.
En dit. Wat er met u gebeurde was mijn droom. Toen ik mijn ideeën probeerde te verwezenlijken hoopte ik dat de intentie van de gever, bij het geven van een biljet de ontvanger zou raken. Dit is zo ongelofelijk betekenis- en waardevol. Geld kan en kon dit nooit bereiken. Kunst dus wel.