Elke dag weer kan ik mij verbazen op wat voor een schijnheilige ‘ontaarde’ manier wij met elkaar omgaan. Ik gun een ieder zijn geluk. Laat dit duidelijk  zijn. Maar eerlijk, waar zit hem dat geluk in. Als ik naar mijzelf kijk, want ik-zelf en een ieder voor zich, meet zijn geluk af aan de hulp die ik van anderen ontvang en anderen uiteraard ook aan de hulp die zij ontvangen van mij en anderen. Het dienen en verdienen staan wat mij betreft diep in de schaduw van eerlijke en oprechte hulpvaardigheid.

Politiek.

Laat ik de koe direct bij de horens pakken. Politici. Zijn zij oprecht hulpvaardig? Het antwoord is nee. Politici hebben immer een agenda of een verborgen agenda. Rekening houden met de achterban, rekening houden met de kiezer. Goed beschouwd moeten ze rekening houden met een groep gelijkdenkenden. Macht speelt hier een dominerend en een niet te verwaarlozen ziek makend element in. Een groep gelijkgezinden die macht uitoefenen over mensen. Geld en middelen verlammen  ons en onze oprecht goede bedoelingen. Politieke bewegingen, de z.g. gelijk gezinden houden er, binnen de wet, dezelfde normen en waarden op na. De wet ijkt het gedrag van de mens en de mensen waar hij mee omgaat. En geld, het rekenen en berekenen, bepalen het spel. En het zijn berekeningen die een maatwijzer zijn voor sociale armoede.

Van Dijsselbloem

Van Dijsselbloem. Als er één iemand is die een verborgen agenda heeft is hij het. Het zal u niet ontgaan zijn dat van Dijsselbloem het salaris van de nieuwe directeur van de SNS bank verdedigd heeft voor De Kamer. En hoe vervolgens de kamer op een waardeloze manier reageerde.

ontaard

Van Dijsselbloem: “Het is écht belangrijk dat de nieuwe directeur deze beloning krijgt”, € 550.000,00 op jaarbasis. En hij had het over een marktconform salaris. Lekker belangrijk. Wat erger is …. De Kamer trapte er in. Pikte het. Ja, de woorden van van Dijsselbloem: “Ik begrijp uw boosheid …“. WTF! Hij toont zich gelijk een vader die begrip toont voor de gevoelens van zijn kind die zijn gelijk komt halen! Ik begrijp je boosheid hoor, maar je luistert GVD naar mij. We doen het op mijn manier. Voor alle duidelijkheid. Het kind heeft gelijk en De Kamer heeft gelijk, maar jullie luisteren naar mij en wij doen het op mijn manier …. De agenda van van Dijsselbloem: van Dijsselbloem is voorzitter van de Eurogroep geworden (het overleg tussen de ministers van Financiën van de zeventien eurolanden). OK, OK. De kruideniers die over de centen gaan. Laten we elkaar vooral niet afvallen collega’s, zal hij gedacht hebben.

Maar waar zit hem nu de sociale armoede in?

Groepjes mensen, individuen, vinden elkaar in elkaars ideeën en helpen elkaar als deze ideeën gelijkgestemd zijn. Zij investeren in tijd en energie. En dat kosten gemaakt worden, lees geld hierbij een rol speelt, hoef ik u niet uit te leggen. Een mens is tot heel wat in staat als geld een rol speelt of mag spelen. In positieve zin maar over het geheel genomen in de meest negatieve zin. Geld is goed beschouwd dé grote spelbreker in het leven. Als het leven al als een spel beschouwd kan en mag worden. Een spel waar het niet om de knikkers gaat. In leven, gezond blijven en ons geluk vinden in het ontwikkelen van wetenschappelijke en technische kennis lijken mij voorname drijfveren. Als ook elkaar hulp bieden.  Onvoorwaardelijke hulp.

Wie kan- en mag rekenen én de rekening mag overhandigen mag zich rijk rekenen.