Gisteren, zondag 11 mei, verraste ik de aanwezigen van de expositie: Retrospectie, onrust en bewustwording met de uitgifte van de eerste duizend biljetten van Onbepaalde Waarde. Na een inhoudelijk, inspirerend en bevlogen openingswoord van de voorzitter van de KZOD, Leo van Velzen, waarin hij in vogelvlucht mijn werk onder de loep nam, van het prille begin tot het heden. En een kort verhaal van Sprokenist Ab Kok die op zijn onnavolgbare wijze een sprookje over rijkdom en armoede vertelde, mocht ik de toegestroomde aanwezigen verrassen. Ik overviel de aanwezigen min of meer met de onderstaande woorden:

De mens staat elke dag van zijn leven voor uitdagingen. Dit kunnen kleine of grote uitdagingen zijn. Alle problemen de wereld uit is er één van. Dit gaat niet lukken. Mijn uitdaging is er een om jullie vandaag in beweging te gaan zetten om problemen, maar laten we in het klein beginnen: probleempjes, de wereld uit te werken. Het is een enorme uitdaging … daar ben ik mij wel van bewust. En dit moment mag naar mijn gevoel,
een belangrijk moment wezen.

De Biljetten Van Onbepaalde Waarde. Deze biljetten zet ik in op menselijke waardigheid. Want menselijke waardigheid mag niet, nooit verloren gaan. Tegenwoordig tasten veel ideeën de menselijke waardigheid aan! Zoals daar bijvoorbeeld is het monetaire systeem. Een mens is naar mijn idee op zijn grootst, en wie zal mij tegenspreken, als hij zijn hart laat spreken. Zich met zijn hart verbonden voelt en verbonden is met zijn medemens.

Deze verbondenheid wil ik vandaag tot uitdrukking brengen door, jawel, mijn eerste 1000 biljetten van onbepaalde waarde met jullie te delen. Hoe veel méér biljetten …. Hoe veel meer binding. Hoe ga je een biljet gebruiken? Geniet van de uitstraling en de potentiele waarde. Is een biljet, een ding, iets of iemand waardig? Maar geniet bovenal van de intentie van de gift. Geef het biljet weg, geef het door aan iemand, omdat diegene die het mag ontvangen veel voor je betekent of omdat hij/zij iets voor je gedaan heeft, of gemaakt heeft wat je nu eens niet in geld uitdrukt maar met je hart. Ruil het voor van alles om, maar ik vraag jullie, doe dit niet, nooit tegen geld. Want een Biljet Van Onbepaalde Waarde en een ‘normaal’ bankbiljet kunnen elkaar niet uitstaan. Een verheldering: het biljet is géén bezit, want bezit staat voor mij gelijk aan bezetenheid, gekte en waanzin. Zoals geld een deel van de bezetenheid, van de waan van de dag is.

Het biljet van onbepaalde waarde mag kunst zijn in de meest zuivere vorm. Een kunstvoorwerp van onschatbare waarde. Een waardevol medium dat tussen de mensen in gaat zitten. Het meest ultieme, alleraardigste en liefste smeermiddel, dat alles goed maakt.

Het biljet dient er toe je los te maken, los te weken, van de waan van het hebben. Wij bezitten het leven immers niet, wij zijn er een waardevol onderdeel van en dienen er waardig mee om te gaan. Jij geeft het biljet door met jouw zuivere intentie. Jij bent op dat moment het sprekend voorbeeld voor de ander, die het op zijn beurt weer door mag geven. Het biljet is letterlijk een overdraagbaar medium van die zuivere intentie, het ultieme geluk. Houdt dit in gedachten. De symbolen op het biljet versterken deze intentie.
En dit moment is zo een moment van zuivere intentie.

Dit is mijn moment, jullie moment. Een moment van  grenzeloze, grensoverschrijdende liefde.

Deze duizend biljetten maken dat waardevolle geluk!

Ik wens jullie d.m.v deze gift heel veel plezier en levensvreugde toe!

Arjan Bosch

1000-biljetten-van-onbepaalde-waarde

20140511-opening-expositie-de-Waag-04